torsdag den 4. december 2014

Her har vi fundet et dødt marsvin der er skyllet op på stranden

Lillebælt har verdens tætteste bestand af marsvin

                                                                                                                                          Foto John Bach
Marsvin
Latin: Phocaena phocaena
Et marsvin kan være neddykket i op til 10 minutter, men oftest varer dykkene fra to til seks minutter.
Marsvinet er almindeligt forekommende i Storebælt og Lillebælt, Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, men er stort set forsvundet fra Østersøen, og den er sjælden i Øresund.
Marsvinet har en lille, robust krop som tilspidser mod halefinnen. Hovedet er lille og afrundet, og marsvinet har ikke noget næb. Brystfinnerne, også kaldet lufferne, er små, mørke og bagudrettede. Rygfinnen, som er placeret lige bag midten af dyret, er lav og trekantet med bred basis, og på forkanten af rygfinnen er der tuberkler. Tuberkler er runde hudknuder. Halefinnen har lav kløft.
Marsvinet er med sin kropslængde på 1.4-1.8 m og kropsvægt på typisk 55-65 kg en af verdens mindste hvaler. Den er en tandhval med ca. 100 tænder, og den har et enkelt blåsthul. Blåsthullet er marsvinets ydre næseåbning.
Oversiden er mørkegrå til blåsort, mens undersiden er hvid eller grålig. På siderne er der en gradvis overgang fra mørk til lys farve. Halefinnen er sort på begge sider.
Føden består primært af fisk som torsk og sildefisk, men marsvinet tager også blæksprutter og krebsdyr. Marsvinet lever i salte og brakke havområder med tilstrækkelige føderessourcer i form af især fisk. De angives at være særligt følsomme over for forstyrrelser i parringsperioden i juli-august, og når de kælver i maj-juni. Marsvin færdes ofte i små grupper på 2-5 dyr, men i områder med rigelig føde kan grupperne være en del større. Det er dog ikke usædvanligt, at marsvin færdes alene.
Dyrene bevæger sig med langsomme og rullende bevægelser, og føden finder de ved ekkolokalisering. Ved at udsende højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle, som, når de rammer eksempelvis en fisk, bliver kastet tilbage, kan marsvinet opfange de reflekterede lydbølger via underkæben og øret, og på denne måde bestemme afstanden og retningen til byttet.
Parringen finder sted i løbet af sommeren, og efter en drægtighedsperiode på omkring 11 måneder fødes den omtrent 10 kg store kalv. Kalven dier hos moderen i 8-11 måneder.


Kilde: http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/artsleksikon/dyr/pattedyr/hvaler/marsvin/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.